ЕГИПЕТ: Пирамидите и Кайро 2018

Updated: Jul 31, 2018

Egypt is a truly unique, exotic place! Take a look at our pictures from The Pyramids, read some useful tips about visiting the country in 2018 and what are the best places to check out in Cairo.


girl pyramids cairo 2018 egypt boho style dress visiting tips


Египет е наистина уникално, екзотично място! Жалко само, че напоследък всява страх и притеснение у хората повече, отколкото желание за посещения... 

Но, спокойно! Политическата обстановка в страната сега е стабилна (за добро или за лошо... кратък профил на Египет, направен от BBC може да прочетете ТУК  )


На мен Египет ми донесе едно щастливо, ужасно богато на преживявания пътуване. Плувахме в Червено море, ходихме при бедуините в пустинята, гмуркахме се на коралов риф, карахме бъгита из пясъците и накрая отидохме да видим Пирамидите! 

Гиза: мястото наистина е уникално *в пълния смисъл на думата*

усещането да си там е малко все едно си на друга планета...

...или в някакви детски фантазии. Дори без човек да е наясно с цялата древна история, която символизират, самите пирамиди, издигащи се над огромно плато покрито с пясък, оставят много силен отпечатък върху сетивата. Усещането е мистично и малко объркващо. Когато най-сетне стъпиш в подножието на най-високата пирамида, оставаш неизбежно смутен пред суровото й величие... Летящият във въздуха пясък и острите виковете на арабски, парещото слънце и странните жълти камъни, на моменти те карат да се чувстваш странно и даже леко зловещо. Но после, когато се докоснеш до каменните блокове, до хрущящия пясък и погледнеш нагоре, няма как да не се замислиш за величието на тези древни цивилизации. За силата на хората и природата, когато са в симбиоза или в опозиция...И все пак си остава въпроса - египтяните ли са построили наистина пирамидите, и ако да - как? Според нашия гид, никой още няма напълно задоволителен и обоснован отговор.


Честно казано,  що се отнася до туристическия аспект на мястото, трябва да признаем, че бъка от отегчени и некомпетентни екскурзоводи, кръвожадни амбулантни търговци, готови на всичко да продадат стоката си...

Шокиращо е, че докато гледа и снима, човек е постоянно в риск да се задуши от облаци прах, които вдигат коли и автобуси. Последните се тътрузят по хълма съвсем между пирамидите, докато през пясъка ги заобикалят каруци, файтони и камили, накачулени с туристи. Камиларите са също така кръвожадни и гидът най-сериозно ни предупреди, че често са склонни да те качат на камилата и да я засилят през пустинята. След това, когато уж с последни сили настигнат камилата, най-вероятно ще ти поискат двойна сума, за да те върнат обратно. Много хора, отказали да платят, трябвало да чакат полицаите да пристигнат на коне да ги спасяват. Камиларите винаги се оправдават, че са изпуснали камилата и после подновяват подмолната стратегия. Някои местни хора просто застават под пирамидите и предлагат да те снимат, а после те гонят през пясъка да просят бакшиш. 


Но, да оставим това настрана. Всички туристически места страдат от подобни проблеми. Гиза, както и някои части на Кайро, като цяло ни се сториха доста мизерни и занемарени, с множество боклуци, натрупани на купчини между недостроени къщи и бараки. Което би обяснило старанието на местните да припечелят допълнително от туристите. Въпреки това, като изключим изпечените търговци около пирамидите, египтяните, които срещнахме ни се сториха много мили, учтиви и спокойни. Нито за миг не сме се чувствали заплашени за сигурността си. Мъже с автомати няма. Нито пък изобилства от гамени или джебчии, поне по наши наблюдения. 

И най-накрая, препоръчвам най-сериозно да посетите музея в Кайро преди Пирамидите.

Музеят е уникален с атмосферата си, препълнен с експонати, залите са автентични и леко, неусетно те пренасят във времената на Хауърд Картър. Времената на големите открития, на вълнение, страх и обожание, заобикалящи гробниците и съкровищата в ума на модерния човек. А и всички статуи, саркофази, злато и мумии са там.. И са ужасно впечатляващи. На линка по-долу ще намерите кадри на всичко, което ни разрешиха да снимаме. 

#egypt #egypt2018 #giza #pyraminds #amazing #world


http://wildhomedreamers.blogspot.com/2018/05/egypt-wondres-of-cairo-amazing-pyramids.html